Termeni medicali care incep cu litera X

Xantelasma – ansamblu de mici pete galbui usor proeminente, situate pe partea ploapelor apropiata de nas si constituite dintr-o depunere de colesterol. Evolutia sa este benigna si foarte lenta. Ablatia chirurgicala este justificata doar in caz de jena, mai ales estetica.

Xantopsia – anomalie a vederii in culori in cursul careia totul pare colorat in galben. O xantopsie constituie un semn foarte rar, observat in cursul unor ictere al anumitor corioretinite si al anumitor cataracte debutante.

Xeroftalmie (keratoconjunctivita uscata) – afectiune oculara constand intr-o uscare a conjunctivei si a corneei. Afectiunea are drept cauza principala o carenta in vitamina A. O xeroftalmie se manifesta printr-un aspect botit al conjunctivei si prin prezenta pe aceasta membrana a unor pete albe cu aspect grunjos, cauzate de absenta secretiei lacrimale. Corneea poate fi sediul unei inflamatii dureroase (keratita), apoi a unei infectii a ochiului, cu riscul de perforatie corneeana. Uscaciunea oculara duce la o keratinizare a tesuturilor corneene (modificare a structurii tesuturilor, mai bogate in proteine), apoi eventual la distrugerea lor.

Xerosis – uscarea anterioara a ochiului.

Xeroza – boala in care mucoasa conjunctivala sufera un proces de metaplazie, cu aspect epidermoid.

Xeroza conjunctivei – consta in aparitia unei metaplazii a conjunjunctivei care capata un aspect epidermoid.

Xeroza epiteliala – consta in aparitia pe conjunctiva bulbara a unei pete triunghiulare de culoare alba cu baza la limb acoperita de o spuma fina.

Xeroza parenchimatoasa se produce in urma actiunii unor factori locali (trahom, pemfigus, arsuri s. a. ) care provoaca uscarea conjunctivei insotita de tulburari trofice si fenomene inflamatorii. Conjunctiva capata o culoare cenusie, devine aspra si lipsita de transparenta. Modificarile cuprind inclusiv fundurile de sac si glandele conjunctivale. Xeroza parenchimatoasa afecteaza toata conjunctiva.