Termeni medicali care incep cu litera V

Vazul (vederea) – imaginea proiectata pe retina pe care o percepem cu ajutorul ochiului fiind mai departe transmisa centrului optic din creier prin intermediul nervului optic.

Vaccina – boala infectioasa produsa de catre virusul vaccinei; infectia apare in cele mai multe cazuri dupa autoinocularea virusului; perioada de incubatie a infectiei este de maxim 10 zile. Leziunile tegumentare se localizeaza cu predilectie la nivel palpebral – o treime dintre cazuri vor fi insotite de leziuni corneene. La nivelul pleoapelor, pacientul prezinta una sau mai multe pustule – vezicule cu continut purulent; tegumentul inconjurator este congestionat si eritematos.

Vitrectomie – interventie chirurgicala care consta in scoaterea vitroasei (gelul transparent care umple cavitatea oculara, in spatele cristalinului). O vitrectomie este practicata in caz de hemoragie intravitreana, oricare i-ar fi originea (ruptura retiniana, traumatism, formare de neovase), care nu se resoarbe in rastimp de cateva saptamani; in caz de dezlipire de retina cu tractiune a vitroasei sau cu aderente vitreoretiniene proliferante: dupa unele inflamatii (uveite) sau infectii importante ale ochiului si care deranjeaza vederea, cu scopul de a curata cavitatea.