Tonometrie non-contact

Tonometria este un examen care are drept scop masurarea tensiunii oculare, adica a presiunii din interiorul ochiului. Tonometria oculara permite sa se puna in evidenta cresterile anormale ale tensiunii oculare (glaucom) susceptibile sa duca la scaderea vazului in absenta tratamentului.

Testarea se realizeaza in urma anestezierii globului ocular prin administrarea unor picaturi oftalmice anestezice. Tonometria poate imbraca forme diverse, insa principiul de baza este acelasi pentru toate si anume evaluarea deformarii suprafetei corneene in urma actiunii fortelor externe.

Tonometria nu este practicata in caz de conjunctivita sau de keratita, pentru a evita riscurile de infectie.

Forme de tonometrie

  • Tonometria realizata prin aplanatie
  • Tonometria realizata prin indentatie electronica
  • Tonometria realizata fara contact direct cu ochiul (tonometrie non-contact)
  • Tonometria realizata prin indentatie

Tonometria non-contact poarta si denumirea de pneumotonometrie si se realizeaza in absenta atingerii ochiului direct, ci prin intermediul unui jet de aer cu rol de aplatizare a corneei. Desi nu reprezinta cea mai recomandata metoda de masurare a presiunii intraoculare, aceasta tehnica este ideala pentru testarea copiilor si a persoanelor care au fost supuse unei operatii LASIK in trecut.

Tonometria fara intrare in contact cu suprafata globului ocular se poate efectua de catre medicul optometrist sau oftalmolog. Pacientilor li se cere sa priveasca spre inainte inspre lamfa cu fanta fara sa clipeasca. Pacientii vor simtii un jet de aer de mici dimensiuni orientat spre suprafata oculara si senzatia de racorire. Tonometrul va inregistra presiunea intraoculara care rezulta din schimbarea luminii reflectate la suprafata corneei in timpul in care este identata de catre jetul de aer. Testul se poate efectua de multiple ori pentru fiecare glob ocular.

Beneficii:

  • Elimina riscul de infectare prin actiune non-contact
  • Evita folosirea picaturilor anestezice
  • Timp scurt de masurare
  • Simplitate si confort pentru pacient

Testarile tonometrice pot fi efectuate la interval de cateva luni sau de cativa ani cu scopul detectarii precoce a prezentei glaucomului.