Tomografie nerv optic

Tomografia in coerenta optica (OCT) este o metoda imagistica, non-invaziva, non-contact, de inalta rezolutie (sub 10 microni), utila in diagnosticarea si investigarea bolilor retinei si nervului optic.

Tomografia oculara sau in coerenta optica revoluţioneaza depistarea precoce si tratamentul afectiunilor oculare, cum ar fi gauri retiniene, membrane preretiniene, edem macular, retinopatie diabetica si afectarea nervului optic in glaucom.

Prin OCT se poate evalua starea de sanatate a nervului optic si urmari evolutia pacientilor cu glaucom. Scanarile OCT-ului pun in evidenta atat fibrele nervoase din retina cat si structura nervului optic.

Nervul optic este cel de-al doilea nerv cranian si conduce informatii senzoriale legate de simtul vizual. Este un nerv senzitiv care transmite semnalele luminoase de la ochi la creier, unde acestea se transforma in imagini (vedere); de aceea deteriorarea sau distrugerea nervului optic duc la slabirea vederii sau orbirea ireversibila.

Glaucomul este o afectiune oculara ce consta in cresterea presiunii intraoculare, urmata de afectarea nervului optic, a campului vizual si, in final, de scaderea ireversibila a vederii.

OCT-ul sesizeaza precoce o eventuala progresie a glaucomul sub tratament si necesitatea modificarii terapiei cu scopul de a stopa pierderea ireversibila de fibre nervoase la nivelul nervului optic.

OCT foloseste lumina monocromatica cu lungimea de unda 840 nm, apropiata de spectrul infrarosu, astfel ca disconfortul produs pacientilor este minim. Se scaneaza retina si se analizeaza lumina reflectata de vitros, straturile retinei si nervul optic.

Efectuarea tomografiei de nerv optic (OCT NO) reprezinta cel mai sensibil test in evaluarea gradului de afectare structurala a nervului optic.