Tomografie macula

Macula – termen anatomic avand semnificatia de arie deosebita structural de restul suprafetei din care face parte. Macula lutea (pata galbena) este o depresiune ovalara in retina polului posterior al globului ocular, continand aproape exclusiv celulele cu conuri.

Tomografie in coerenta optica (OCT) este o tehnica de inalta rezolutie, capabila sa obtina o scanare obiectiva, cantitativa a papilei nervului optic, maculei (zona cea mai importanta a retinei, resposabila de vederea centrala) si regiunii din jurul papilei, folosind principiul interferometriei in coerenta joasa.

OCT in afectiuni maculare

OCT este util in diagnosticarea si urmarirea in timp a bolilor maculare:

    • Degenerescenta maculara legata de varsta;

OCT permite diagnosticarea unei afectiuni foarte frecvente, degenerescenta maculara legata de varsta si diferentiaza cele doua forme ale bolii: forma uscata cu evolutie lenta si forma umeda cu evolutie rapida, dar care beneficiaza de tratament daca este diagnosticata precoce.

    • Edemul macular de diverse etiologii (diabet zaharat, tromboză de venă sau de ram venos retinian etc.);

OCT permite diagosticarea edemului macular diabetic si urmarirea rezultatului tratamentului laser sau al injectiilor intravitreene aplicate in aceasta afectiune.

    • Corioretinita seroasa centrala;

Este o afecţiune ce apare în special la barbaţii tineri (30-50 ani) şi se manifestă prin modificări la nivelul vederii centrale (vedere deformată, înceţoşată etc.) din cauza acumulării de lichid subretinian la nivelul maculei.