Termeni medicali care incep cu litera T

Tarsita – infectia intregii structuri tarsale; tarsul palpebral este o lamela de tesut conjunctiv dens, de forma semilunara, care contribuie la formarea marginilor libere ale pleoapelor; la nivelul globului ocular, exista o formatiune tarsala superioara si una inferioara. De obicei tarsita apare ca urmare a unor infectii conjunctivale sau tegumentare de vecinatate.

Tomografia in coerenta optica (OCT) – este o metoda imaginistica moderna, non-invaziva, non-contact, de inalta rezolutie (sub 10 microni), utila in diagnosticarea si investigarea bolilor retinei si nervului optic.

Tomografie retiniana (OCT retina) – este o investigatie ce analizeaza in amanunt, prin sectiuni transversale, eventualele modificari de la nivelul straturilor retinei.

Tonometrie – examen care are drept scop masurarea tensiunii oculare (a presiunii din interi­orul ochiului).

Topografie corneana – investigatie moderna pentru depistarea si urmarirea evolutiei keratoconusului, dar si a altor afectiuni corneene.

Toxoplasmoza oculara – este o parazitoza/inflamatie intraoculara datorata infectiei cu parazitul Toxoplasma gondii (vierme intracelular care infesteaza, conform estimarilor, circa 50% din populatia globului). Simptomele oculare variaza in functie de varsta pacientului. De exemplu copii prezinta reducerea acuitatii vizuale, strabism, nistagmus, leucocorie in timp ce adolescentii si adultii prezinta diminuarea campului vizual, scotoame, fotofobie, durere locala, hiperemie.

Tract lacrimal – ansamblu al conducturilor care vehiculeaza lacrimile provenind de la glandele lacrimale spre canalul lacrimonazal, care se deschide in fosele nazale.

Trahomul – conjunctivita granulomatoasa severa, endemica cu evolutie cronica care debuteaza ca o foliculita acuta si foarte contagioasa. Boala afecteaza ambii ochi astfel incat principala consecinta in evolutia naturala este orbirea.

Trichiasis – inflexie a genelor spre ochi, ceea ce provoaca o iritatie a corneei. Un trichiasis este asociat adesea unui entropion (rasucire a marginii pleoapei spre interiorul ochiului), uneori legata de varsta. Atunci cand genele deviate nu sunt prea numeroase, ele pot fi indepartate cu o penseta sau se poate practica o electroliza ciliara, care consta in arderea foliculilor pentru a limita si chiar a impiedica cresterea lor.

Tuberculoza palpebrala – este generata de catre infectia cu patogenul Mycobacterium tuberculosis. Inocularea patogenului la nivel palpebral se realizeaza prin intermediul mainilor contaminate cu bacil; de asemenea, infectia poate disemina de la nivelul unui focar infectios pulmonar – localizandu-se la nivelul globului ocular.

Tumorile disgenetice – tumori congenitale care afecteaza tesuturile epitelial, glandular, nervos, pigmentar si limfatic precum si vasele de sange. Sunt localizate preponderent la nivelul limbului sclero-corneean.