Scanarea si cuantificarea unghiului camerular

Calculul unghiului camerular ne poate indica daca pacientul are unghiul camerular inchis sau deschis. Unghiul camerular inchis poate determina cresterea presiunii intraoculare, iar netratarea acesteia poate determina orbirea in cateva zile.

Cu ajutorul aparatului OCT, de ultima generatie, se efectueaza o masurarea exacta a unghiului camerular pentru diferentierea dintre glaucomului cu unghi deschis si glaucomul cu unghi ingust.

Atacul de glaucom reprezinta cea mai importanta urgenta medico-chirurgicala in glaucom si este forma de manifestare cea mai frecventa in glaucomul cu unghi inchis.

Glaucomul, considerat o cauza frecventa a orbirii, cuprinde un grup de boli oculare in care apar leziuni ale nervului optic, cu alterarea funcţiei vizuale si pierderea ireversibila a campului vizual (vederea periferica).

Mecanismul principal este cresterea presiunii intraoculare peste valoarea tolerată individual de ochiul respectiv.

Folosind o clasificare legata de conduita clinica, putem imparţi glaucoamele in: glaucom cu unghi deschis si glaucom cu unghi inchis.

Atacul acut de glaucom este declansat de factori care determina inchiderea unghiului camerular (care este deja îngustat): midriaza medicamentoasa, antecedente de subatacuri de glaucom neglijate, neavând simptome zgomotoase, stationare in obscuritate, emotii puternice, medicamente cu acţiune parasimpatolitica.

Gonioscopia este o examinare prin care se evidentiaza unghiul camerular al ochiului si permite diagnosticarea glaucomului ca fiind cu unghi deschis, realizand astfel diagnosticul diferential cu alte tipuri de glaucoame (cu unghi inchis, glaucoame secundare). Gonioscopia este indicata si in cazul pacientilor cu hipertonie oculara si a suspectilor de glaucom. Aceasta investigatie se face la inceputul evaluarii clinice si se va repeta o data pe an sau ori de cate ori va fi nevoie pentru a surprinde modificari structurale ale unghiului camerular, modificari care pot apare in evolutia bolii.

Tomografia in coerenta optica (OCT) reprezinta o investigatie a ultimilor ani, realizand practic o sectiune “in vivo” a structurilor retiniene cu o inalta rezolutie a imaginilor obtinute. Realizeaza o analiza calitativa si cantitativa a stratului fibrelor nervoase si a nervului optic, aducand astfel informatii extreme de utile in special in diagnosticul precoce al glaucomului.