Presbiopia si lentilele progresive

Aveti probleme cu vederea, sa spunem miopie sau astigmatism intrucat acestea sunt cele mai comune afectiuni. Este un inconvenient, din fericire nu unul major, pe care il rezolvati, ca majoritatea, purtand ochelari (si portul ochelarilor are laturi neplacute, una dintre ele fiind aburirea lentilelor in anumite conditii, insa acest aspect va fi abordat aici intr-o postare viitoare).

Ajungeti apoi la varsta la care problemei existente deja se adauga o alta: presbiopia. Presbiopia afecteaza vederea de aproape si nu se poate rezolva cu ochelarii pe care deja ii purtati pentru a corecta miopia sau astigmatismul. Ce e de facut? Va puteti face o altă pereche de ochelari, cu lentile pentru presbiopie, insa este total nepractic si incomod sa umblati mereu cu doua perechi de ochelari la dumneavoastra (sau chiar 3 daca folositi si ochelari de soare).

O alta optiune, cu mult mai practica, este portul ochelarilor cu lentile progresive, ruda moderna a lentilelor bifocale sau trifocale. Lentilele progresive corectează atat miopia sau astigmatismul, cat si presbiopia purtând doar o pereche de ochelari.

Mai exista varianta in care nu aveti probleme cu vederea la distanta, insa ajungeti la varsta la care se instaleaza presbiopia. Nici in acest caz nu „scapati” de lentilele progresive, intrucat veti avea nevoie de 2 prescriptii: pentru citit si pentru distante intermediare. Putem asadar spune ca ochelarii cu lentile progresive devin o necesitate dupa varsta de 40 ani.

Pe de alta parte, majoritatea lentilelor progresive au si ele problemele lor specifice. Datorita faptului ca lentila progresiva are in componenta suprafete optice diferite (o lentila progresiva este de fapt o imbinare a mai multor lentile), imaginile periferice apar distorsionate iar campul vizual este mai mult sau mai putin ingustat. Daca se mareste campul vizual se amplifica si distorsiunile, iar daca se elimina distorsiunile se ingusteaza mult campul vizual. Toti producatorii de lentile s-au lovit de aceste neajunsuri si au recurs la tot felul de compromisuri pentru a tine in balanta cele doua efecte nedorite.

Din fericire, exista lentile progresive care practic elimina cele două probleme. Ele se numesc Varilux S Series, sunt produse de Essilor și sunt de departe cele mai bune lentile progresive de pe piata la ora actuala. Varilux S Series aduc si alte imbunatatiri lentilelor progresive, luand in calcul diferentele fiziologice dintre cei doi ochi si ochiul dominant.

Ca dovada, cu mai putin de o luna in urma, la Targul International de Optica Silmo, de la Paris, Varilux S a castigat marele premiu.

Daca ar fi sa facem o paralela intre televiziune si vedere, lentilele Varilux S echivaleaza cu televiziunea HD, celelalte lentile progresive ar fi televiziunea digitala, lentilele bifocale sau trifocale ar fi televiziunea analogica iar lipsa ochelarilor echivalează cu inchiderea programului.