Pahimetrie si topografie corneeana

Keratoconus este o afectiune oculara neinflamatorie ce consta in deformarea in forma de con a corneei, urmata de o subtiere a acesteia. Corneea (stratul anterior al globului ocular) este transparenta, are o forma rotund-ovalara.

Topografia corneana este o investigatie moderna, noninvaziva si nedureroasa, pentru depistarea si urmarirea evolutiei keratoconusului, dar si a altor afectiuni corneene.

Topografia corneei este deosebit de importanta deoarece corneea are peste 70% din puterea de refracţie a ochiului.

Topografia corneana consta in realizarea unei harti computerizate realizata prin scanarea suprafetelor corneei (anterioara si posterioara). Deformarea corneei apare sub forma unor coduri de culoare, ca o harta geografica. Metoda este foarte precisa, diagnosticand si formele incipiente de keratoconus.

Procedura dureaza doar cateva secunde si este complet nedureroasa.

Pahimetria corneana reprezinta o investigatie prin care se masoara grosimea corneei, examen util în evaluarea pacientilor cu glaucom, in evaluarea preoperatorie pentru chirurgie refractiva LASER, precum si in diagnosticarea altor afecțiuni: keratoconusul, degenerescenta pellucida, ectazia corneana iatrogena.

Pahimetria corneana masoara grosimea corneei (valoare normala 550 microni), iar in keratoconus se produce o subtiere progresiva a corneei, ca urmare a unei anomalii a colagenului.

Pahimetria (grosimea corneei) este foarte importanta in evaluarea corecta a presiunii intraoculare!