Ochiul si calculatorul

Multe din afectiunile comune pe care le resimtim aproape in fiecare zi, dupa cateva ore de lucru, sunt cauzate de ecranul calculatorului. Uneori nici nu ne trece prin minte ca durerile de cap, starea de ameteala sau greata, pierderea concentrarii sunt simptome ale unor afectiuni oculare provocate de monitorul computerului. Daca recunoasteti aceste semnale si le mai puteti completa si cu senzatie de usturime oculara, vedere dubla sau incetosata, oboseala, usturimi sau lacrimare excesiva, atunci este cazul sa va prezentati la un consult oftalmologic si sa ii specificati medicului cate ore petreceti zilnic in fata calculatorului.

Cu siguranta va va prescrie lentile cu filtru special pentru calculator. Acestea pot fi cu sau fara dioptrii, in functie de rezultatele consultului optometric.

Statul la computer ore intregi forteaza muschii oculari si impune o concentrare foarte mare, din cauza reflexiei excesive a luminii. Ochiul trebuie sa se acomodeze rapid cu trecerile de la trei tipuri de lumina diferite: cel de la nivelul ecranului, al tastaturii si al ambientului. In plus, pentru a citi literele pe monitor se face un efort suplimentar, pentru ca, fiind vorba de pixeli, literele sunt mai stralucitoare in centru si isi pierd intensitatea spre margini, fiind necesara o concentare mai mare pentru clarificarea imaginii.
Pentru protejarea vederii in aceasta situatie se recomanda filtrele speciale pentru calculator, care au rolul de a filtra componenta albastra a radiatiei luminoase, optimizand contrastul imaginii si confortul vizual. Acestea reduc semnificativ efortul permanent de acomodare pe care il fac ochii pentru a clarifica imaginea.

Pentru a se obtine protectia maxima la calculator este recomandata combinarea acestui filtru cu un strat antireflex. Aplicarea tratamentului antireflex pe lentile previne stralucirea si reflexiile suprafetei anterioare si posterioare a lentilelor, care pot perturba claritatea imaginii de pe ecran. Atentie insa: tratamentul antireflex nu trebuie confundat si nici nu poate substitui filtrul special pentru calculator!

Lentilele pentru calculator se pot monta pe orice model de rama, astfel incat nu limiteaza absolut deloc aspectul estetic al ochelarilor. Aceste lentile se gasesc in mai multe variante cromatice, in nuante de maro, verde, albastru, rose sau orange. Alegerea nuantei depinde de cantintatea de lumina naturala si artificiala din mediul de lucru sau de setarile monitorului computerului.

Folosirea lentilelor speciale cu filtru pentru calculator va face orele lungi petrecute in fata computerului mult mai relaxate, va diminua starea de oboseala si va asigura sanatatea ochilor pentru mult ma mult timp. Aceste lentile sunt recomandate si copiilor care stau in fata calculatorului mai mult de 2 ore pe zi, pentru ca la ei efortul ocular este mai mare si se resimte mai rapid.