Termeni medicali care incep cu litera L

Lacrima – secretia glandei lacrimale, cu rol in mentinerea umiditatii corneei. Lacrimile sunt un lichid usor alcalin, care conţine saruri, proteine, enzime.

Lagoftalmie paralitica – scurtare aparenta a pleoapei superioare cu relaxarea pleoapei inferioare de cauza neurologica, care impiedica acoperirea completa a globului ocular.

Lenticonul - deformare conica sau sferica a fetei anterioare sau posterioare a cristalinului in regiunea axiala. Aceasta protruzie determina astigmatism cristalinian influentind dezvoltarea acuitatii vizuale. Corectia se face chirurgical.

Lentila – piesa realizata dintr-un material transparent (sticla, material plastic, etc.), cu doua suprafete opuse in general curbe, folosita singura sau impreuna cu alte piese similare pentru a concentra sau diverge lumina si a forma imagini ale obiectelor. Lentilele se bazeaza pe fenomenul de refractie a luminii, adica schimbarea direcţiei de propagare a acesteia la trecerea dintr-un mediu transparent in altul.

Leucom – opacifierea definitiva a corneei globului ocular, din cauza unui tesut cicatriceal format de cele mai multe ori in urma unor boli inflamatoare a corneei sau a unui traumatism ocular.

Limfangiomul palpebral – tumora imprecis delimitata. Pleoapa la nivelul carei se localizeaza aceasta tumora, se prezinta edematiata, iar tegumentul supraiacent este albicios si neregulat; microscopic, vasele limfatice prezinta o crestere in diametru (ectaziate).

Limfedemul conjunctival congenital – conditie foarte rara ce apare datorita malformatiilor vaselor limfatice (staza limfatica). Semnul major este edemul dur al conjunctivei bulbare, unilateral sau bilateral.

Luxatia cristalinului in camera anterioara – se manifesta prin: scaderea vederii, fenomene iritative date de contactul cristalinului cu endoteliul cornean si aparitia glaucomului secundar prin blocarea mecanica a unghiului iridocorneean. Obiectiv, cristalinul se vede in camera anterioara ca o pata de ulei. Tratamentul este chirurgical si consta in extractia cristalinului.

Luxatia cristalinului sub conjunctiva – apare dupa contuzii violente care conduc la rupturi sclerale cu deplasarea cristalinului pana sub conjunctiva. Interventia chirurgicala se impune de urgenta practicandu-se indepartarea cristalinului si sutura plagii sclerale. Acesti globi sunt compromisi functional si cu potential de aparitie a oftalmiei simpatice.

Luxatia posterioara a cristalinului – in vitros, se manifesta prin scaderea vederii ce poate fi corectata cu lentile sferice convexe de putere ridicata (+10, +11 dioptrii). De obicei luxatia posterioara este bine tolerata. La examenul oftalmoscopic se vede cristalinul luxat in vitros. In timp pot aparea complicatii: uveita facoantigenica si glaucomul secundar. Tratamentul este chirurgical (extractia cristalinului) si poate fi temporizat atata timp cat cristalinul este bine tolerat.