Curatirea si intretinerea ochelarilor

Ochelarii sunt instrumente optice alcatuite dintr-o rama si două lentile sau prisme purtate in fata ochilor pentru corectarea unor defecte ale vederii, protectie sau cu rol estetic.

Cu 20 de ani in urma exista in comerţ doar un singur tip de lentila, lentila de sticla. Curatirea sa era foarte simpla. Sufland pe ele doar o cantitate mica de solutie de curatat geamuri, lentilele se stergeau pur si simplu cu o batista. Daca luam in considerare varietatea extraordinara a tipurilor de lentile si a tratamentelor de suprafata aparute recent, situatia actuala nu mai pare a fi atat de simpla. Lentilele antireflexe, prevazute cu strat-UV, cu tratamente superficiale de intarire, se pot deteriora foarte usor prin aplicarea solutiei de amoniu, uzual pentru curatat geamuri.

Astazi trebuie sa vorbim nu doar despre curatirea lentilelor, ci chiar despre intretinerea acestora. Diversitatea larga a tipurilor de lentile precum si a straturilor protectoare recent aparute constituie motive intemeiate pentru ca proprietarul lentilelor sa fie convins ca lentilele sale necesita o intretinere grijulie. Daca cumparatorul este dispus sa acorde o atentie mai mare lentilelor, intelege si chiar doreste sa plateasca avantajele diferitelor tratamente de suprafata va pretinde pe buna dreptate, ca lentilele sale sa asigure un maxim de confort si o durabilitate cat se poate de mare. Ce se recomanda in acest domeniu, si ce este de evitat? Merita ca in procesul deservirii sa se aloce cateva cuvinte si acestui capitol.

Testele demonstreaza ca, exista cateva tipuri de batiste de hartie care nu freaca mai intens lentila decat produsele textile uzuale. Sa nu utilizam sub nici o forma prosoape de hartie. Nasul omului este un instrument biologic destul de sensibil, si din acest motiv exista batiste de calitate mai buna, care pot fi utilizate de mai multe ori, fara ca datorita frecarii intense – sa provoace rani nazale. Acest tip de batista este recomandabil si pentru curatirea lentilelor.
Totusi exista doi factori care trebuie neaparat luati in considerare:
* Batistele impregnate cu o oarecare solutie, pot dizolva cu usurinta stratul tratamentului de suprafata.
* Atat batista de hartie cat si cea textila poate zgaria lentila, daca are pe suprafata sa particule de praf dur. Cumparatorilor le recomandam ca inaintea folosirii unui stergator uscat sa clateasca lentila.

Bineinteles, pentru curatirea lentilelor se recomanda in primul rand folosirea unor produse de marca. Daca nu avem la dispozitie o astfel de solutie, putem folosi, cu incredere, textilele cu microfibre (Microfiber). Acest material este recomandabil folosirii cravatei sau a unui batic femeiesc. Producatorii textilelor cu microfibre recomanda acest material pentru toate cazurile, cu conditia evitarii unei frecari prea intense a lentilei. Bineinteles, fara utilizarea unei solutii de curatare, acest material asigura protectie doar in cazul in care lentilele sunt clatite anterior.

Materialele cu microfibre sunt fabricate in mai multe variante. Daca structura lor se compune doar din nylon, atunci au o capacitate extraordinara de absorbtie a apei, neavand afinitate pentru materialele uleioase, gen grasimi. Materialele fabricate in exclusivitate din poliester au o afinitate foarte buna pentru substantele uleioase, prezentand totodata caracteristici hidrofobe. Un material ideal cuprinde in proportie de 50-50% atat poliester cat si nylon.

Batista cu microfibre se recomanda a fi pastrata in tocul de ochelari, asigurand protectia permanenta a lentilelor, fiind totodata, in orice moment la indemana proprietarului. Bineinteles cu timpul si aceasta batista se murdareste, si trebuie spalat cu regularitate. Este bine sa atragem atentia cumparatorilor ca dupa spalare, sa nu foloseasca, in nici un caz, solutii de clatire, caci acestea impregneaza batista, reducand efectul de curatire al acesteia. In plus, contin de multe ori, solutii care deterioreaza tratamentul de suprafata al lentilelor. Batistele umezite, de unica folosinta sunt de obicei utile, dar trebuie sa existe o precautie in folosirea lor. Este bine sa utilizam doar produsele de marca. Solutiile de curatare de uz casnic prezinta riscuri mari in curatirea lentilelor tratate superficial. Aproape fiecare tip de solutie de curatat are la baza substante chimice cum ar fi amoniacul si fosfatul. Cateva dintre aceste solutii de curatare contin si produse alcaline, obtinute pe baza de sapun dizolvat. Aceste solutii de curatare lasa urme pe lentile in toate cazurile, dizolvand treptat tratamentul de suprafata. Solutia ideala de curatat lentile are un PH neutru, si nu lasa nici un fel de depuneri pe lentila. Nu utilizaţi:

  • nici un fel de soluţie generală de curăţat suprafeţe de sticlă
  • soluţie generală de uz casnic

Este foarte riscanta utilizarea solutiilor de curatat, fara marca de inregistrare. Este bine sa ne convingem ca solutia recomandata pentru curatirea lentilelor de ochelari are un PH neutru si nu contine amoniac sau fosfat. Acesta din urma este foarte usor de verificat, deoarece solutia care nu contine amoniac este complet dezodorizanta.

Experientele din domeniu demonstreaza ca, in prezent, aproape toti producatorii de lentile au trecut la aplicarea straturilor antireflexe, de mare stabilitate. Aceste straturi nu se deterioreaza sub actiunea alcoolului, acesta din urma dizolvand excelent, fixativele de par, cremele de protectia pielii precum si diferitele uleiuri, fara a fi necesara frecarea prea insistenta a lentilei. Trebuie sa avem grija ca solutia de curatare recomandata sa nu contina mai mult de 15% alcool.

Cateva sfaturi practice:
Inainte de toate, trebuie sa aflam de la clienti cum procedeaza ei, de obicei, la curatirea lentilelor. Trebuie sa le oferim sfaturi profesionale, dar sa evitam totusi criticarea metodelor de curatire cu cravata sau batic. Trebuie sa convingem clientii intr-un mod cat mai subtil despre avantajele intretinerii lentilelor. Este bine sa accentuam faptul ca, o lentila pretioasa este un articol de folosinta la fel de important ca si un automobil. Si acest articol necesita intretinere, chiar daca procedeul in comparatie cu automobilul respectiv – este mai putin costisitor si de o durata mai scurta. In concluzie, intreţinerea lentilelor este mai usoara, necesitand mai putina atentie din partea proprietarului. Este bine sa mentionam clientilor si factorii care sunt dezavantajosi pentru lentile, provocand deteriorarea acestora. Nu este bine daca ochelarii se poarta pe crestetul capului, indeplinind rolul banderolei de par. In zilele insorite de vara, sa nu lasam ochelarii pe bordul masinii, expusi la temperaturi de 80-90 grade C. Nu se recomanda utilizarea acetonei, vopselei de par, a dizolvantului pentru lac de unghii, a benzinei sau a uleiului de gaz, si este deosebit de daunator daca picaturile de vopsea sunt indepartate cu hartie mai dura, cu proprietati abrazive. Utilizarea velurului este foarte populara chiar si in zilele noastre, acesta fiind recomandat doar lentilelor care nu dispun de tratamente de suprafata.

In cateva magazine de profil optic, la cumpararea lentilelor se acorda gratuit batiste cu microfibre, sau solutie de curatat lentile de ochelari. Prin aceasta cheltuiala minima asiguram reintoarcerea clientilor in mod regulat, in magazinele noastre. Poate fi la fel de utila acordarea unui instructaj de intretinere a ochelarilor, aflat oricand la indemana clientilor. Acest mic manual, editat cu stil, sporeste atat prestigiul magazinului cat si a produselor vandute.
Trecerea in revista a acestei tematici aparent de mica insemnatate demonstreaza complexitatea profesiei de optician, precum si importanta relatiilor cu clientii in aceasta profesie. Acordand doar cateva minute acestei tematici la vanzarea ochelarilor, reusim sa convingem orice client de prestigiul acestei profesii si de profesionalismul magazinului nostru.

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.