Termeni medicali care incep cu litera I

Ichtioza – afectiune cu caracter ereditar (transmitere legata de X) care se manifesta prin ingrosarea si uscarea excesiva a tegumentelor pleoapelor, dar nu numai, care capata un aspect solzos. Procesul avanseaza cu varsta iar tratamentul simptomatic consta in administrarea de unguente pentru inmuierea pielii. Asocierea congestiei tegumentare defineste eritrodermoichtioza.

Inelul alb limbic Vogt – degenerescenta subepiteliala a colagenului manifestata prin aparitia la varstnici a unor formatiuni punctiforme, aciculare de culoare alba (depozite de saruri de calciu) localizate la nivelul limbului nazal si temporal.

Inflamatia nervului optic – nu se cunosc cauzele inflamarii nervului optic. In multe cazuri aceasta apare fara cauze externe aparente, in prezenta unei alte tulburari in organism, ca de exemplu o infectie etc. S-au sugerat diverse asocieri cu unele afectiuni de natura virala sau inflamatorie, insa nu se pot dovedi.

Iridodializa – separarea sau ruperea traumatica sau chirurgicala a irisului de la insertia sa.

Iridoplegie – paralizia sfincterului pupilar al irisului, de obicei asociata cu cicloplegie, fiind rezultatul unui traumatism, inflamatiei sau utilizarii instilatiilor oculare cu medicamente pupilo-dilatatoare.

Iridotomie – interventie chirurgicala care consta din sectionarea irisului utilizand un bisturiu sau laser YAG.

Iris – parte a ochiului, si este o diafragma opaca prevazuta cu o deschidere numita pupila, prin care trec razele de lumina catre cristalin. Irisul are pigmenti care dau culoarea ochilor.

Irita – inflamatie oculara ce afecteaza irisul si corpul ciliar. O iridociclita este o afectiune relativ frecventa, acuta si cronica, atingand adesea ambii ochi si cu tendinta de a recidiva.

Izocoria – egalitatea in dimensiuni a pupilelor celor doi ochi.