Termeni medicali care incep cu litera G

Gene – fire subtiri de par care protejeaza ochiul de particolele straine.

Gerontoxon – aparitia unui arc de cerc in jurul irisului – arc senil format din colesterol, care se depoziteaza in jurul irisului sau corneei. Apare la varstnici, mai ales in randul femeilor si mai ales in cazul persoanelor de culoare decat in cazul celor albi. Nu afecteaza vederea.

Glanda lacrimala – glanda din cavitatea orbitala care produce lichidul ce umezeste ochiul. Glanda lacrimala principala este situata in unghiul superoextern al orbitei trimitand si o prelungire palpebrala (numita si glanda accesorie Rosenmuller). Ea are o secretie seroasa paroxistica (reflexa).

Glandele accesorii – sunt situate la nivelul conjunctivei tarsale, intratarsal sau sub forma de celule libere pe suprafata conjunctivei. Glandele accesorie asigura secretia mucoasa bazala, permanenta.

Glandele sebacee – sunt localizate la nivelul dermului; ele se deschid cel mai adesea la nivelul foliculului pilos; numarul glandelor sebacee este semnificativ mai crescut in regiunile corpului acoperite cu fire de par.

Glandele supranumerare – glande in plus fata de cele normale situate ectopic la diferite nivele ale ochiului (iris, orbita, dermoidul limbului, corp ciliar, etc.). Manifestarea clinica este aparitia sindromului ochiului lacrimos cu lacrimare excesiva (epifora).

Glaucomul – este o afectiune caracterizata prin lezarea nervului optic, motiv pentru care campul de vizibilitate este redus.

Globul ocular – organul ce asigură funcţia vizuală, fiind un organ neuro-senzorial, cu formă sferică. Prezintă o parte anterioară ce este transparentă şi poartă denumirea de cornee. Globul ocular are un diametru antero-posterior de 21-26 de mm la emetropi, pe când la hipermetropi axul este mai mic, iar la miopi axul este mai mare.

Goma – leziune caracteristica sifilisului tertial – se prezinta ca un nodul de consistenta ferma ce se poate dispune in grosimea pleoapei; ulterior, nodulul se poate eroda si va elimina un continut cremos de culoare galbuie.