Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara este oboala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Este caracterizata de vedere neclara. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular. Macula are rol in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala. Caracteristic acestei boli este deteriorarea vederii in aceasta zona a campului vizual. Desi vederea periferica nu este afectata, pacientul nu poate vedea centrul imaginii. Ca atare nu isi poate desfasura in conditii optime activitatile zilnice.

Exista doua forme ale bolii:
- degenerescenta maculara uscata (nonexudativa) – cea mai frecventa forma, caracterizata prin vedere centrala neclara;
- degenerescenta maculara umeda (exudativa) caracterizata prin tulburari ale vederii centrale. Se presupune ca principalele cauze au legatura cu tulburarile circulatorii sanguine de la nivelul ochiului.

Vederea centrala este necesara in desfasurarea unor activitati ca cititul, condusul de autovehicule si recunoasterea persoanelor. Intrucat degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, nu apare orbirea completa. Riscul de aparitie al degenerescentei maculare creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani.

Degenerescenta maculara apare mai ales in randul varstnicilor si la pacientii care sufera de diabet zaharat.