Culoarea ochilor

Culoarea ochilor (a irisului mai exact) este data de prezenta unui anumit pigment. In cazul omului acest pigment este melanina. Aceasta este foarte raspandita in lumea animala, iar la om melanina este responsabila si pentru culoarea parului si a pielii. Omul poate avea ochii caprui, albastri sau verzi (cu diverse variatii ale acestor culori), ochii caprui fiind cei mai raspanditi.

Diferentele in culoarea ochilor apar, in principal, datorita concentratiei mai mici sau mai mari de melanina in iris. O concentratie mai mare rezulta intr-o culoare inchisa a ochilor (negri sau caprui – ochii negri nu sunt de fapt negri ci caprui foarte inchis, asa cum pielea neagra nu este neagra de fapt) o concentratie moderata de melanina da ochi verzi iar o concentratie mai mica are ca rezultat culoarea albastra a ochilor. Este interesant de mentionat faptul ca ochii verzi sau albastri nu contin pigmenti de aceste culori ci, in lipsa unei concentratii mari de melanina si in functie de densitatea celulara, are loc acelasi fenomen optic responsabil pentru culoarea albastra a cerului: refractia si dispersia luminii in interiorul irisului – mai exact asa numita dispersie Rayleigh. Putem spune asadar ca ochii caprui au o culoare pigmentara (datorata in principal pigmentului), ochii albastri au o culoare structurala (datorata interferentelor la care este supusa lumina in interiorul structurii irisului) iar ochii verzi sunt o combinatie intre cele doua (acestia fiind si cel mai rar intalniti).

Culoarea ochilor nu afecteaza calitatea vederii insa poate afecta sanatatea ochilor dat fiind ca ochii deschisi la culoare permit patrunderea unei cantitati mai mari de lumina (respectiv raze UV).

 De aici rezulta ca, desi este indicat sa purtam cu totii ochelari de soare atunci cand este cazul, persoanele care au ochii deschisi la culoare ar trebui sa poarte ochelari de soare de fiecare data cand conditiile o impun.

 Alte animale au culori ale ochilor diferite (galbeni, portocalii, rosii) datorita prezentei unor alti pigmeti, cum ar fi pteridina sau carotenoida, iar pentru animalele cu ochi albastri explicatia este aceeasi ca si in cazul omului.

In concluzie, atunci cand se spune despre cineva ca are ochii albastri ca cerul, adevarul afirmatiei este sustinut si de acea parte din fizica numita optica.

sursa Essilor Romania