Colesterolul si ochii

Asa cum stim, un nivel prea mare de colesterol in sange, mentinut pe termen lung, poate avea efecte fatale (din pacate mai toate alimentele gustoase conțin colesterol). Exista insa o legatura, nociva deasemenea, si intre colesterol si ochi.

Sa vedem mai intai ce este colesterolul si cum ne poate afecta excesul acestuia.

Colesterolul este o molecula organica, de o importanta vitala pentru majoritatea vietuitoarelor. Acesta este sintetizat in organism, in principal de catre ficat, si este si ingerat odata cu alimentele care il contin (practic toate alimentele de provenienta animala contin colesterol).

Colesterolul are un rol esential in buna functionare a fiecarei celule, fiind parte integrantă din membrana celulară. In plus, ajuta si la sintetizarea hormonilor steroizi, a acizilor biliari si a vitaminei D (la sintetizarea vitaminei D mai ajuta un factor nociv pentru ochi, si anume razele UV).

Colesterolul nu este solubil in sange, astfel ca este transportat cu ajutorul unor lipoproteine. Atunci cand avem in organism mai mult colesterol decat poate fi folosit (fie în urma unei diete bogate în grasimi animale, fie din cauze genetice), acesta (impreuna cu lipoproteinele transportoare) se acumulează in sange si exista posibilitatea de a se depune pe pereții vaselor sanguine formand asa-numitele ateroame. Aceasta duce la ateroscleroza, afectiune responsabila pentru o treime dintre mortile premature in tarile vestice. Una dintre urmarile aterosclerozei poate fi infarctul miocardic, cauzat de blocarea unei artere ce irigă inima. Blocarea este cauzata in aceasta situatie de bucati din placa ateromatoasa existentă pe peretii arterei care se desprind si blocheaza in final artera. Odata blocata artera, este o chestiune de minute până survine moartea zonei irigate de artera respectiva. Dacă se intampla ca acea zona sa fie o parte a muschiului cardiac, survine infarctul miocardic. In mod similar, orice parte a organismului poate fi afectata in acest fel.

Ochii nu fac nici ei exceptie, astfel ca daca este intrerupta alimentarea cu sange la unul dintre ochi (mai precis la retina), celulele nervoase care formeaza retina mor si survine orbirea la acel ochi. Avem in acest caz de-a face cu un accident vascular ocular. Aceasta este o conditie majora si se recomanda vizitarea de urgenta a medicului specialist imediat ce apar semnele unei astfel de probleme (orbirea aparuta brusc, de obicei fara durere, la unul dintre ochi).

Nu exista simptome care sa indice un nivel crescut de colesterol in sange, iar efectele sunt cumulative, pe durata multor ani. Din acest motiv sunt indicate controalele medicale periodice si efectuarea analizelor medicale cu regularitate.